Isbelagt løvefontene i Madrid der det har vært 20 kuldegrader. Foto: Manu Fernandez, APIsbelagt løvefontene i Madrid der det har vært 20 kuldegrader. Foto: Manu Fernandez, AP

I deler av Nederland var veiene dekket med 10 centimeter nysnø onsdag morgen. Det førte til store trafikkproblemer og forsinkelser ved Amsterdams flyplass Schiphol.

Enkelte steder lå det en halvmeter snø, noe som er ganske uvanlig på de kanter. En rekke skoler og arbeidsplasser var stengt på grunn av vinterværet.

Mange motorveier i Europa var stengt deler av natt til onsdag på grunn av ulykker som følge av snø og glatte veier.

I Tsjekkia snakker man om de største snømengdene på 40 år. Snøen har lavet ned også i deler av Hellas. I havnebyen Tessaloniki ble skoler stengt og offentlig transport stanset.

Kulderekorder

43 kuldegrader i Tyskland Berchtesgaden i Tyskland er det målt 43,6 minusgrader. Det er litt mindre kaldt enn rekorden på 45,9 minusgrader fra 2001.

Ved flyplassen i Stuttgart ble det imidlertid satt rekord med 18,6 kuldegrader. Så kaldt har det ikke vært der i mars måned på over 100 år.

I dyrehagen i Hannover ble det satt inn varmeapparater i burene for å holde løvene varme.

Den laveste temperaturen i Sveits denne vinteren ble målt i landsbyen La Brévine nær grensen til Frankrike tirsdag.

Kvikksølvet krøp ned til 34,4 minusgrader. Det var ikke rekord for den landsbyen som ligger i et område som ofte kalles “det sveitsiske Sibir”.

Hovedstaden Bern kunne registrere den laveste temperatur – 15,6 minusgrader – for mars måned siden man begynte med målinger i 1901.

Kroatia

En orangutang forsøker å beskytte seg mot kulden i en zoologisk have i Roma. Foto: Tiziana FABI, AFPEn orangutang forsøker å beskytte seg mot kulden i en zoologisk have i Roma. Foto: Tiziana FABI, AFP

I Kroatia har det ikke vært så kaldt siden 1963. Minus 21 grader ble målt i flere deler av landet. Også i Frankrike ble det satt rekord. I landsbyen Saugues var det 29,5 kuldegrader tirsdag.

Spania har også opplevd sterk kulde denne uken med temperaturer ned mot 20 minusgrader flere steder. Den laveste temperaturen – 24,8 minusgrader – ble målt i Navarra nord i landet.

Titusener av barn har holdt seg hjemme fra skolen og mange er blitt stående fast på motorveiene. Hardt vintervær og sterk vind i Gibraltarstredet har også ført til innstilling av ferjer mellom Spania og Marokko.

Myndighetene i den sørspanske byen Huelva sier til nyhetsbyrået AFP at kuldebølgen så langt har påført avlinger skader til en verdi av 80 millioner euro (vel 650 millioner kroner).

Blant annet har 26 millioner tonn jordbær blitt ødelagt på grunn av kulden.