21. March 2023

SKAPNINGENE DU IKKE VIL MØTE PÅ. Verdens giftigste dyr.

 

SKAPNINGENE DU IKKE VIL MØTE PÅ

Verdens giftigste dyr (klikk.no/ side 3)

Verdens giftigste dyr er antagelig den gule pilgiftsfrosken som lever i Sør- og Mellom-Amerika. Giften er så sterk at det er farlig å bare ta på frosken om du har en rift i fingeren. Men den er langt fra det eneste dyret som kan ta livet av en voksen mann på noen øyeblikk …

<b>VERDENS GIFTIGSTE DYR:</b> Den gule pilgiftsfrosken er antagelig verdens giftigste dyr. Markeringene på kroppen vil variere fra frosk til frosk. Denne lever i regnskogen i Venezuela og Colombia.
VERDENS GIFTIGSTE DYR: Den gule pilgiftsfrosken er antagelig verdens giftigste dyr. Markeringene på kroppen vil variere fra frosk til frosk. Denne lever i regnskogen i Venezuela og Colombia. Foto: Auscape / UIG (Getty Images)
Sist oppdatert 

Å liste opp verdens giftigste dyr er ikke så lett. Er det giften i seg selv som skal være den farligste? Eller er det dyrene med mest gift som teller? Eller skal en se på hvilke giftige dyr som faktisk tar livet av flest mennesker i løpet av et år?

På norske bruker vi dessuten kun ordet «giftig», mens man for eksempel i det engelske språket skiller mellom dyr som er «poisonous» og «venomous».

Førstnevnte bruker giften sin passivt først og fremst i selvforsvar mens sistnevnte bruker giften aktivt ved å bite eller stikke.

Uansett, her er ti dyr, både passive og aktive, vi ikke har lyst til å støte på.

Kjeglesnegle

Conus
Lever i: Verdensomspennende. Mest vanlige i tropiske og subtropiske områder.

Kjeglesnegle av typen Conus textile, en av de farlige typene.
Kjeglesnegle av typen Conus textile, en av de farlige typene. Foto: Richard Ling (Wikipedia)

Det finnes en rekke kjeglesnegler og alle er aktive drapsmaskiner. Mens de fleste giftige dyr produserer én spesiell type gift, kan hver av disse sneglene produsere over 100 typer forskjellige giftstoffer. En dråpe, og du er død. Faktisk kan giften fra en slik snegle være nok til å ta livet av over 20 mann.

Hoggorm-rekord: Dette gjør du om du blir bitt

Sjøveps

Chironex fleckeri
Lever i: Havområdene fra det nordlige Australia og Ny-Guinea opp til Filippinene og Vietnam.

<b>VERDENS GIFTIGSTE MANET:</b> På grunn av antallet mennesker som har blitt skadet eller drept av denne skapningen er det bred enighet om at sjøvepsen er verdens giftigste manetart.
VERDENS GIFTIGSTE MANET: På grunn av antallet mennesker som har blitt skadet eller drept av denne skapningen er det bred enighet om at sjøvepsen er verdens giftigste manetart. Foto: (Wikimedia Commons)

De fleste maneter er først og fremst ubehagelige, men ikke dødelige. Det gjelder imidlertid ikke den beryktede sjøvepsen. Dette er verdens giftigste manet, ett stikk fra tentaklene lammer hele nervesystemet ditt. Denne formen for gift er den eneste av sitt slag. Til å være en manet er den dessuten en hurtig svømmer og har sofistikerte øyne.

Kongekobra

Ophiophagus hannah
Lever i: India, Sørøst-Asia, og det sørlige Kina

<b>VERDENS STØRSTE GIFTSLANGE: </b>Kongekobraen kan bli 20 kg tung og sprøyte inn opptil 7 ml nervegift i ett hugg.
VERDENS STØRSTE GIFTSLANGE: Kongekobraen kan bli 20 kg tung og sprøyte inn opptil 7 ml nervegift i ett hugg. Foto: (Wikimedia Commons)

Kongekobraen er den er den største av giftslangene, og kan bli opp mot seks meter lang, veie 20 kilo og måle opp mot 30 cm rundt nakken. Kongekobraen er til tross for navnet ikke i slekt med kobraslangene. Kongekobraens gift er hovedsakelig en nervegift, og ikke spesielt sterk sammenlignet med andre giftsnoker. Den er likevel i stand til å drepe en voksen elefant, eller tilsvarende 20 voksne mennesker fordi den injiserer store mengder gift i et bitt.

Blåringet blekksprut

Hapalochlaena
Lever i: Stillehavet og Det indiske hav, mellom Japan og Australia

<b>VERDENS GIFTIGSTE BLEKKSPRUT:</b> Den er ikke stor, men den er livsfarlig. Takket være nervegiften tetrodotoksin, som ikke har en kjent motgift, regnes <b>Blåringet blekksprut</b> for å være et av klodens giftigste, marine vesener. Her er det arten Hapalochlaena lunulata som er avbildet utenfor Ambon i Indonesia.
VERDENS GIFTIGSTE BLEKKSPRUT: Den er ikke stor, men den er livsfarlig. Takket være nervegiften tetrodotoksin, som ikke har en kjent motgift, regnes Blåringet blekksprut for å være et av klodens giftigste, marine vesener. Her er det arten Hapalochlaena lunulata som er avbildet utenfor Ambon i Indonesia. Foto: Reinhard Dirscherl \ Ullstein Bild (Getty Images)

Denne lille rakkeren blir bare mellom 8 – 20 centimeter stor, men den regnes som et av verdens aller giftigste dyr. Blåringet blekksprut jakter vanligvis på krabber, reker og eremittkreps, men kan også gå til angrep på mennesker dersom den provoseres. Giften lammer og gir pustestopp, og kan drepe et menneske i løpet av minutter.

Dødsforfølgeren

Leiurus quinquestriatus
Lever i: Nord-Afrika og Midtøsten

<b>VERDENS GIFTIGSTE SKORPION: </b>Den kalles «Dødsforfølgeren» og kan lett ta livet av et barn eller et eldre menneske.
VERDENS GIFTIGSTE SKORPION: Den kalles «Dødsforfølgeren» og kan lett ta livet av et barn eller et eldre menneske. Foto: Wikipedia

Verdens giftigste skorpion heter Leiurus quinquestriatus, eller «Dødsforfølgeren», som den kalles. Tre av fire mennesker som dør av skorpionstikk, er stukket av en Leiurus Quinquestriatus. Skorpionen lever i Nord-Afrika og Midtøsten.

Giften til Dødsforfølgeren angriper neversystemet, og kan lett ta livet av barn og eldre mennesker. En voksen, sunn person vil ha større sjans til å overleve. Årsaken til at skorpionen tar livet av såpass mange mennesker er at den liker seg i nærheten av mennesker, og kan godt krype inn i sko og klær…

Steinfisk

Synanceia verrucosa
Lever i: Stillehavet, Det indiske hav, Rødehavet

<b>VERDENS GIFTIGSTE FISK: </b>Steinfisken regnes for å være verdens giftigste fisk blant fisker som bruker giften aktivt («venomous»).
VERDENS GIFTIGSTE FISK: Steinfisken regnes for å være verdens giftigste fisk blant fisker som bruker giften aktivt («venomous»).

Steinfisken er den giftigste fisken i verden, og er dødelig for mennesker. Fisken har fått navnet sitt på grunn av det kamuflerende utseendet som gjør at den ser ut som en stein. Giften kommer fra de nålespisse finnene, så kryss tærne for at du ikke tråkker på en slik en.

Sydney funnel web-edderkopp

Atrax robustus
Lever i: Østlige delen av Australia, i og nær Sydney

<b>VERDENS GIFTIGSTE EDDERKOPP: </b>Den australske edderkoppen Sydney funnel web-edderkopp er oppgitt som verdens giftigste i Guinness rekordbok. De er både primitive og aggressive, og lever gjerne i hager.
VERDENS GIFTIGSTE EDDERKOPP: Den australske edderkoppen Sydney funnel web-edderkopp er oppgitt som verdens giftigste i Guinness rekordbok. De er både primitive og aggressive, og lever gjerne i hager. Foto: Mark Baker (Reuters / Scanpix)

De australske “funnel web”-edderkoppene er ikke de største i verden, men de kan være livsfarlige for mennesker, med store giftkjertler og så kraftig hogg at det kan trenge gjennom stortåneglen til en voksen mann.

Særlig beryktet er en art som er utbredt i et ganske lite område rundt Sydney i Australia. Den er meget giftig og har også ord på seg for å være aggressiv.

Tidligere var den brasilianske vandreedderkoppen regnet for å være verdens giftigste av Guinness rekordbok, men nå har Atrax robustus overtatt tronen.

Noe av årsaken er at den australske edderkoppen er langt mer primitiv og injiserer hele dosen med gift når den hugger til. Den brasilianske vandreedderkoppen er mer sofistikert og huggert “tørt” to av tre ganger, og kan også justere mengden gift.

Innlandstaipan

Oxyuranus microlepidotus
Lever i: Australia

<b>VERDENS GIFTIGSTE SLANGE:</b> Den australske innlandstaipanen er teknisk sett «verdens giftigste slange», men nødvendigvis ikke den farligste. Den lever midt i den australske ørkenen, der bare et fåtall mennesker ferdes, og har såvidt australske myndigheter vet ingen menneskelige dødsfall på samvittigheten.
VERDENS GIFTIGSTE SLANGE: Den australske innlandstaipanen er teknisk sett «verdens giftigste slange», men nødvendigvis ikke den farligste. Den lever midt i den australske ørkenen, der bare et fåtall mennesker ferdes, og har såvidt australske myndigheter vet ingen menneskelige dødsfall på samvittigheten. Foto: (Wikimedia Commons)

Denne australske snoken regnes som verdens giftigste slange på land. Giften er 50 ganger sterkere enn kobraens. Den lever av mus og små gnagere. Takket være motgift er det ikke registrert noen tilfeller av dødsfall blant mennesker. Ennå.

Gul pilgiftsfrosk

Phyllobates terribilis
Lever i: Mellom- og Sør-Amerika
<b>VERDENS GIFTIGSTE FROSK: </b>Den gule du ser på bildet her, er den giftigste av alle typer gule pilgiftsfrosker.
VERDENS GIFTIGSTE FROSK: Den gule du ser på bildet her, er den giftigste av alle typer gule pilgiftsfrosker. Foto: (Wikimedia Commons)

Om du er på tur i regnskogen i Sør-Amerika og kommer over en frosk med mange fine farger, ikke plukk den opp. Avhengig av arten, kan dette være en av de aller, aller giftigste dyrene vi har på kloden. Den gule du ser på bildet her (Phyllobates terribilis), er den giftigste av dem alle.

Den skyter ikke ut giftige piler, som navnet kan tilsi, men har fått navnet fordi Choco-indianerne brukte giften til jaktpilene sine. Ett gram av giften er nok til å ta livet av 15.000 mennesker.

Den gule pilgiftfrosken er passiv giftig, det vil si at den ikke aktivt bruker giften sin til å angripe bytter. Giften skilles ut av huden, og kan komme av at frosken spiser et hittil ukjent insekt – som i så fall vil være verdens giftigste.

Kulefisk

Tetraodontidae
Lever i: Tropiske havområder

<b>OGSÅ VERDENS GIFTIGSTE FISK: </b>Kulefisken regnes for å være klodens nest mest giftige dyr, men forgifting skjer passivt.
OGSÅ VERDENS GIFTIGSTE FISK: Kulefisken regnes for å være klodens nest mest giftige dyr, men forgifting skjer passivt. Foto: (Wikimedia Commons)

772 thoughts on “SKAPNINGENE DU IKKE VIL MØTE PÅ. Verdens giftigste dyr.

 1. A fascinating discussion is definitely worth comment. I believe that you need to write more on this topic, it might not be a taboo matter but usually people don’t speak about such topics. To the next! Kind regards.

 2. I blog quite often and I seriously appreciate your information. Your article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your blog and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

 3. This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate info… Thanks for sharing this one. A must read article!

 4. Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this web site.

 5. A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you should publish more about this subject matter, it might not be a taboo subject but usually people do not discuss these topics. To the next! All the best.

 6. I seriously love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own site and would like to know where you got this from or what the theme is called. Thanks!

 7. Can I simply just say what a relief to uncover somebody that truly knows what they’re discussing on the net. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people should look at this and understand this side of your story. I was surprised that you aren’t more popular since you surely have the gift.

 8. Spot on with this write-up, I seriously believe that this site needs far more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the advice.

 9. Greetings, I do think your web site could possibly be having internet browser compatibility issues. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Other than that, fantastic website!

 10. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive four emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Kudos.

 11. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who has been doing a little research on this. And he in fact bought me lunch simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this matter here on your web page.

 12. This is the right web site for everyone who would like to understand this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that’s been discussed for a long time. Excellent stuff, just excellent.

 13. Hello there! This blog post could not be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I’ll forward this information to him. Pretty sure he’ll have a very good read. Many thanks for sharing!

 14. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It’s always exciting to read articles from other writers and practice something from their web sites.

 15. Hi, I do believe your site may be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Other than that, great website.

 16. May I simply just say what a comfort to uncover someone that really knows what they’re talking about over the internet. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. More people must read this and understand this side of the story. It’s surprising you’re not more popular since you surely possess the gift.

 17. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I may revisit once again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 18. Your style is unique compared to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 19. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Thanks.

 20. Right here is the perfect blog for anybody who wishes to understand this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been discussed for years. Wonderful stuff, just excellent.

 21. This is the right blog for anyone who wants to understand this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that’s been written about for ages. Wonderful stuff, just great.

 22. Everything is very open with a clear explanation of the challenges. It was really informative. Your website is useful. Thank you for sharing.

 23. Hello there, I do believe your site might be having internet browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, great website.

 24. Hello, I do believe your web site could possibly be having browser compatibility issues. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, fantastic blog!

 25. I have read so many posts about the blogger lovers however this post is really a good piece of writing, keep it up

 26. Aw, this was a really good post. Finding the time and actual effort to generate a really good article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and never seem to get anything done.

 27. Hello there! This post couldn’t be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward this information to him. Pretty sure he’s going to have a good read. Thanks for sharing!

 28. After looking into a few of the articles on your blog, I honestly like your technique of writing a blog. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and let me know your opinion.

 29. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you taking the time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile.

 30. Aw, this was a very nice post. Spending some time and actual effort to produce a great article… but what can I say… I hesitate a lot and don’t seem to get nearly anything done.

 31. The very next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me just as much as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read through, but I actually believed you would have something helpful to say. All I hear is a bunch of crying about something that you can fix if you weren’t too busy seeking attention.

 32. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through many of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back often.

 33. After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you are able to remove me from that service? Thank you.

 34. The very next time I read a blog, I hope that it does not fail me as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, however I genuinely thought you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you can fix if you weren’t too busy looking for attention.

 35. A motivating discussion is definitely worth comment. I do believe that you ought to publish more on this subject matter, it may not be a taboo subject but typically people do not talk about these topics. To the next! Many thanks.

 36. An interesting discussion is worth comment. There’s no doubt that that you need to write more on this topic, it might not be a taboo matter but generally people do not discuss such issues. To the next! Cheers.

 37. I’m pretty pleased to find this great site. I wanted to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely liked every little bit of it and i also have you bookmarked to check out new stuff in your website.

 38. I truly love your site.. Great colors & theme. Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own blog and want to know where you got this from or what the theme is named. Thank you!

 39. whoah this blog is wonderful i really like reading your articles. Keep up the great paintings! You realize, a lot of people are hunting round for this info, you could help them greatly.

 40. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am having issues with your RSS. I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anyone else having the same RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 41. whoah this blog is wonderful i really like reading your articles. Keep up the great paintings! You realize, a lot of people are hunting round for this info, you could help them greatly.

 42. I’m very happy to uncover this website. I want to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely savored every little bit of it and i also have you saved as a favorite to see new things in your web site.

 43. I have read so many posts about the blogger lovers howeverthis post is really a good piece of writing, keep it up.

 44. I was more than happy to uncover this page. I want to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely liked every little bit of it and i also have you book marked to check out new things on your blog.

 45. The next time I read a blog, I hope that it does not fail me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read, however I actually believed you would have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of crying about something you could possibly fix if you were not too busy looking for attention.

 46. May I simply say what a comfort to uncover somebody that actually understands what they’re talking about on the web. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. More and more people need to look at this and understand this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular since you definitely have the gift.

 47. I was more than happy to find this site. I wanted to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely loved every bit of it and I have you book marked to check out new things on your website.

 48. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am experiencing issues with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it. Is there anybody getting the same RSS issues? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 49. Hi, I believe your blog could possibly be having internet browser compatibility problems. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, wonderful website.

 50. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this content together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile.

 51. Hello there! I simply would like to give you a big thumbs up for your great info you’ve got here on this post. I’ll be coming back to your web site for more soon.

 52. Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I will return once again since I book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 53. The next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read through, however I genuinely thought you’d have something useful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you could fix if you were not too busy looking for attention.

 54. Hi, I believe your blog could be having browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, fantastic website.

 55. This is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very accurate information… Many thanks for sharing this one. A must read article.

 56. Hello there, I think your web site could possibly be having browser compatibility problems. Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, wonderful site!

 57. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It’s always interesting to read content from other writers and practice something from other web sites.

 58. Howdy, I do think your site could be having web browser compatibility issues. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Apart from that, excellent blog.

 59. I needed to thank you for this good read!! I certainly loved every little bit of it. I have got you book marked to check out new things you post…

 60. After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from that service? Thank you.

 61. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive four emails with the same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Appreciate it.

 62. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I’m hoping to view the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal blog now 😉

 63. Hi there! This blog post couldn’t be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I am going to forward this information to him. Fairly certain he’ll have a great read. Thank you for sharing!

 64. You’re so interesting! I don’t suppose I have read through anything like that before. So nice to find someone with original thoughts on this subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is one thing that is required on the internet, someone with a little originality.

 65. Hello there! This article couldn’t be written much better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I’ll forward this article to him. Fairly certain he’ll have a great read. Thanks for sharing!

 66. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am experiencing problems with your RSS. I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anybody else getting identical RSS problems? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

 67. You’re so cool! I do not think I have read anything like that before. So good to discover another person with some original thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This website is something that is required on the internet, someone with some originality.

 68. Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I will return yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 69. You made some decent points there. I looked on the web for more information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 70. I truly love your site.. Excellent colors & theme. Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m looking to create my very own blog and would like to find out where you got this from or just what the theme is called. Thanks.

 71. May I simply just say what a relief to find someone that really knows what
  they’re discussing on the internet. You definitely know how
  to bring a problem to light and make it important.
  More and more people should check this out
  and understand this side of the story. I can’t believe you aren’t more
  popular since you definitely possess the gift.

 72. I wanted to thank you for this very good read!! I certainly loved every little bit of it. I’ve got you book-marked to look at new things you post…

 73. I was pretty pleased to uncover this great site. I wanted to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely savored every part of it and i also have you saved to fav to check out new information on your web site.

 74. Having read this I believed it was very informative. I appreciate you finding the time and effort to put this short article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile.

 75. Howdy! This article couldn’t be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I am going to send this information to him. Pretty sure he will have a very good read. I appreciate you for sharing!

 76. I blog frequently and I genuinely thank you for your content. This article has truly peaked my interest. I will book mark your website and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed too.

 77. Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 78. I’m extremely pleased to discover this website. I wanted to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and i also have you saved as a favorite to look at new information in your web site.

 79. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I may return once again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 80. I’m pretty pleased to find this site. I need to to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely savored every little bit of it and i also have you bookmarked to look at new information on your site.

 81. An intriguing discussion is worth comment. I believe that you should write more on this subject, it might not be a taboo subject but generally people don’t talk about such topics. To the next! Kind regards.

 82. Your style is very unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

 83. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day. It will always be exciting to read through content from other authors and practice something from other websites.

 84. An intriguing discussion is definitely worth comment. I believe that you ought to publish more about this topic, it might not be a taboo subject but generally people do not speak about these subjects. To the next! Many thanks!

 85. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you taking the time and effort to put this information together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile.

 86. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t know why I am unable to join it. Is there anyone else getting similar RSS problems? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

 87. A motivating discussion is worth comment. I do think that you should write more on this issue, it might not be a taboo subject but usually folks don’t discuss these issues. To the next! All the best.

 88. A motivating discussion is worth comment. I believe that you need to write more on this subject, it may not be a taboo subject but typically people do not talk about these subjects. To the next! Many thanks!

 89. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am having problems with your RSS. I don’t understand why I can’t subscribe to it. Is there anybody getting the same RSS issues? Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

 90. I seriously love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own website and want to learn where you got this from or just what the theme is named. Thank you!

 91. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I will come back yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 92. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be interesting to read through articles from other authors and use something from their web sites.

 93. Hi! I could have sworn I’ve been to your blog before but after looking at many of the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m certainly pleased I found it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 94. Excellent web site you have got here.. It’s difficult to find high-quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate people like you! Take care!!

 95. When I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Appreciate it.

 96. I blog quite often and I genuinely appreciate your information. Your article has really peaked my interest. I’m going to book mark your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

 97. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I really hope to see the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website now 😉

 98. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It’s always helpful to read articles from other authors and practice something from their web sites.

 99. This is the perfect blog for anybody who wants to find out about this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject which has been discussed for years. Excellent stuff, just wonderful.

 100. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It’s always exciting to read articles from other writers and practice a little something from other web sites.

 101. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am encountering problems with your RSS. I don’t know the reason why I cannot join it. Is there anybody else having similar RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx.

 102. The next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, but I really thought you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of whining about something that you could possibly fix if you were not too busy seeking attention.

 103. I wanted to thank you for this great read!! I absolutely loved every bit of it. I have you book-marked to look at new things you post…

 104. May I just say what a relief to find an individual who truly understands what they’re discussing on the web. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people have to check this out and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular since you definitely possess the gift.

 105. When I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Cheers.

 106. May I simply just say what a comfort to uncover someone that truly knows what they are talking about on the internet. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people have to read this and understand this side of your story. I was surprised you are not more popular because you surely possess the gift.

 107. Having read this I believed it was really enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this content together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile.

 108. You’re so cool! I don’t believe I’ve truly read anything like that before. So nice to discover somebody with unique thoughts on this issue. Really.. thanks for starting this up. This web site is one thing that’s needed on the internet, someone with some originality.

 109. Good day! I could have sworn I’ve been to this site before but after looking at some of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely pleased I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back often.

 110. I had fun reading this post. I want to see more on this subject.. Gives Thanks for writing this nice article.. Anyway, I’m going to subscribe to your rss and I wish you write great articles again soon.

 111. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am having troubles with your RSS. I don’t know why I am unable to subscribe to it. Is there anybody having similar RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks.

 112. This is the perfect site for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic which has been written about for ages. Wonderful stuff, just wonderful.

 113. I thought it was going to be some boring old post, but I’m glad I visited. I will post a link to this site on my blog. I am sure my visitors will find that very useful.

 114. A fascinating discussion is worth comment. I do believe that you ought to write more about this subject, it might not be a taboo matter but typically people don’t discuss such issues. To the next! Best wishes!

 115. A wholly agreeable point of view, I think primarily based on my own experience with this that your points are well made, and your analysis on target.

 116. Spot on with this write-up, I actually assume this website needs far more consideration. I will in all probability be once more to learn rather more, thanks for that info.

 117. I blog often and I seriously appreciate your information. This great article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your website and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed too.

 118. We absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be exactly what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content to suit your needs? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a number of the subjects you write about here. Again, awesome weblog!

 119. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who had been doing a little research on this. And he actually bought me lunch simply because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this matter here on your web page.

 120. Hello there I am so delighted I found your weblog, I really found you by mistake, while I was searching on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.

 121. Hello, There’s no doubt that your web site may be having internet browser compatibility problems. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine but when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, great blog.

 122. Hello, I do believe your web site might be having internet browser compatibility problems. When I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, excellent site!

 123. I just couldn’t leave your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info an individual supply to your guests? Is going to be again continuously in order to inspect new posts

 124. Spot on with this write-up, I absolutely feel this amazing site needs much more attention. I’ll probably be returning to read more, thanks for the advice.

 125. Hello there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I am going to forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 126. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail on the head. Will probably be back to get more. Thanks

 127. I just couldn’t leave your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info an individual supply to your guests? Is going to be again continuously in order to inspect new posts

 128. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 129. Took me time to read all the comments, but I really enjoyed the article. It proved to be Very helpful to me and I am sure to all the commenters here It’s always nice when you can not only be informed, but also entertained I’m sure you had fun writing this article.

 130. However, it is virtually all done with tongues rooted solidly in cheeks, and everyone has absolutely nothing but absolutely love for his or her friendly neighborhood scapegoat. The truth is, he is not just a pushover. He is basically that special variety of person strong enough to take all of that good natured ribbing for exactly what it is.

 131. Spot on with this write-up, I actually believe this website needs a lot more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the info.

 132. Hi, I just hopped over to your web-site through StumbleUpon. Not somthing I might typically browse, but I liked your views none the less. Thanks for making something worthy of reading through.

 133. Spot on with this write-up, I really feel this web site needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to read more, thanks for the information!

 134. When I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve four emails with the same comment. Is there an easy method you can remove me from that service? Thank you.

 135. When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve four emails with the same comment. Is there a way you are able to remove me from that service? Cheers.

 136. When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from that service? Cheers.

 137. Right here is the perfect web site for everyone who wishes to understand this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that’s been written about for years. Great stuff, just wonderful.

 138. You’ve made some good points there. I checked on the web for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 139. Aw, this was an extremely nice post. Finding the time and actual effort to produce a very good article… but what can I say… I put things off a lot and never manage to get anything done.

 140. Hello there! This post couldn’t be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I’ll send this article to him. Fairly certain he’s going to have a good read. Thank you for sharing!

 141. However, it is virtually all done with tongues rooted solidly in cheeks, and everyone has absolutely nothing but absolutely love for his or her friendly neighborhood scapegoat. The truth is, he is not just a pushover. He is basically that special variety of person strong enough to take all of that good natured ribbing for exactly what it is.

 142. have already been reading ur blog for a couple of days. really enjoy what you posted. btw i will be doing a report about this topic. do you happen to know any great websites or forums that I can find out more? thanks a lot.

 143. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Thank you!

 144. However, it is virtually all done with tongues rooted solidly in cheeks, and everyone has absolutely nothing but absolutely love for his or her friendly neighborhood scapegoat. The truth is, he is not just a pushover. He is basically that special variety of person strong enough to take all of that good natured ribbing for exactly what it is.

 145. You made some really good points there. I checked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 146. Took me time to read all the comments, but I really enjoyed the article. It proved to be Very helpful to me and I am sure to all the commenters here It’s always nice when you can not only be informed, but also entertained I’m sure you had fun writing this article.

 147. it is a really nice point of view. I usually meet people who rather say what they suppose others want to hear. Good and well written! I will come back to your site for sure!

 148. You are so cool! I do not suppose I’ve read through a single thing like this before. So nice to find another person with original thoughts on this issue. Really.. thanks for starting this up. This site is something that is needed on the internet, someone with some originality.

 149. I was very pleased to find this page. I want to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you book marked to look at new things on your site.

 150. Pretty impressive article. I just stumbled upon your site and wanted to say that I have really enjoyed reading your opinions. Any way I’ll be coming back and I hope you post again soon.

 151. After checking out a handful of the articles on your blog, I really appreciate your technique of writing a blog. I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please check out my website as well and let me know your opinion.

 152. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping to view the same high-grade blog posts from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal site now 😉

 153. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that.|

 154. I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something too few men and women are speaking intelligently about. I’m very happy I stumbled across this during my hunt for something relating to this.

 155. Hello there! This blog post couldn’t be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will send this post to him. Fairly certain he’ll have a great read. Many thanks for sharing!

 156. Hello there, I believe your site may be having web browser compatibility issues. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, great blog!

 157. Luxury glass cruise Dubai most famous trip with buffet dinner for tourist in Dubai, it is luxury marina glass cruise. We are Dubai based company offering best glass cruise dinner trips with luxurious facilities. The trip will start at 8:00 pm with or without pickup from your Home/Hotel.

 158. That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very precise information… Appreciate your sharing this one. A must read article!

 159. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

 160. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating.

 161. Great blog here! Additionally your website rather a lot up very fast! What host are you the usage of? Can I get your associate link for your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 162. This is the right web site for anybody who would like to find out about this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject that’s been discussed for years. Great stuff, just great.

 163. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

 164. Aw, this was a very nice post. In idea I wish to put in writing like this moreover taking time and precise effort to make an excellent article! I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

 165. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this site. I’m hoping to check out the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now 😉

 166. Hi there, I think your site might be having browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Aside from that, excellent website.

 167. Howdy! I simply wish to give a huge thumbs up for the great information you have here on this post. I will be coming again to your weblog for extra soon.

 168. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 169. Hey very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m happy to find so many useful information here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 170. Good post. I study something more difficult on different blogs everyday. It’s going to always be stimulating to learn content material from other writers and observe a little bit one thing from their store. I’d prefer to use some with the content material on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link in your web blog. Thanks for sharing.

 171. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 172. Most often since i look for a blog Document realize that the vast majority of blog pages happen to be amateurish. Not so,We can honestly claim for which you writen is definitely great and then your webpage rock solid.

 173. I don’t drop a ton of remarks, however I read a bunch of remarks here SKAPNINGENE DU IKKE VIL MØTE PÅ. Verdens giftigste dyr.. I actually do have 2 questions for you if it’s okay. Could it be simply me or does it appear like a few of these comments appear as if they are coming from brain dead folks? 😛 And, if you are writing at additional online social sites, I’d like to follow you. Could you list of the complete urls of all your social community pages like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

 174. Nevertheless, it’s all carried out with tongues rooted solidly in cheeks, and everybody has got nothing but absolutely love for their friendly neighborhood scapegoat. In reality, he is not merely a pushover. He is simply that extraordinary breed of person solid enough to take all that good natured ribbing for what it really is.

 175. I was very pleased to find this page. I want to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely appreciated every little bit of it and I have you saved as a favorite to check out new stuff on your blog.

 176. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I really hope to see the same high-grade content by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site now 😉

 177. Im impressed. I dont think Ive met anyone who knows as much about this subject as you do. Youre truly well informed and very intelligent. You wrote something that people could understand and made the subject intriguing for everyone. Really, great blog youve got here.

 178. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 179. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 180. I am only commenting to make you understand of the helpful experience my princess experienced going through your web site. She mastered so many pieces, including how it is like to possess an awesome helping mood to have other folks easily learn specified hard to do subject matter. You undoubtedly did more than our expectations. Thanks for giving such powerful, dependable, informative and also cool guidance on that topic to Ethel.

 181. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 182. While this issue can vexed most people, my thought is that there has to be a middle or common ground that we all can find. I do value that you’ve added pertinent and sound commentary here though. Thank you!

 183. My brother suggested I might like this websiteHe was once totally rightThis post truly made my dayYou can not imagine simply how a lot time I had spent for this information! Thanks!

 184. After exploring a few of the blog articles on your site, I really appreciate your way of writing a blog. I book marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and let me know your opinion.

 185. I wanted to check up and let you know how, a great deal I cherished discovering your blog today. I might consider it an honor to work at my office and be able to utilize the tips provided on your blog and also be a part of visitors’ reviews like this. Should a position associated with guest writer become on offer at your end, make sure you let me know.

 186. Nevertheless, it’s all carried out with tongues rooted solidly in cheeks, and everybody has got nothing but absolutely love for their friendly neighborhood scapegoat. In reality, he is not merely a pushover. He is simply that extraordinary breed of person solid enough to take all that good natured ribbing for what it really is.

 187. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am encountering troubles with your RSS. I don’t know why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else having identical RSS issues? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 188. I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing issues with your site. It appears as though some of the written text on your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Appreciate it

 189. have already been reading ur blog for a couple of days. really enjoy what you posted. btw i will be doing a report about this topic. do you happen to know any great websites or forums that I can find out more? thanks a lot.

 190. Most often since i look for a blog Document realize that the vast majority of blog pages happen to be amateurish. Not so,We can honestly claim for which you writen is definitely great and then your webpage rock solid.

 191. I blog frequently and I really appreciate your content. This great article has truly peaked my interest. I am going to book mark your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed as well.

 192. Right here is the right webpage for anyone who would like to understand this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need toÖHaHa). You certainly put a fresh spin on a topic that has been written about for many years. Excellent stuff, just great!

 193. An interesting discussion is worth comment. I think that you need to write more on this subject, it may not be a taboo matter but usually folks don’t speak about such subjects. To the next! Kind regards.