Et isfjell flyter av gårde på havet i solnedgangen nær Kulusuk på Grønland i august i år. Foto: AP / NTB scanpix

For 46 år siden, altså i 1975, ble det slått klimaalarm i USA. 

Den globale temperaturen hadde sunket i 30 år, og flere mente at dette var starten på neste store istid. Istidene kommer med 10-15.000 års mellomrom, og nå er det over 11.000 år siden sist. Mange i Norge husker nok denne klimaalarmen. 

Men hvordan gikk det? 

Jo, tre år senere begynte temperaturen å stige, noe som varte i 20 år. I denne perioden fra 1978 til 1998 opprettet FN sitt klimapanel. De kom snart med en ny klimaalarm. Denne gangen var det ikke kulde som var problemet, men varme!

Menneskeskapte CO2-utslipp ble gjort til syndebukk. Fra 1998 flatet imidlertid den globale temperaturen ut. FNs klimapanel har kalt dette for en pause (hiatus). Denne kom til tross for at CO2-utslippene fortsatte å øke.

 

Hvordan skal det gå når temperaturpausen er over? 

Klimapanelet mener at temperaturen vil stige, og varsler fortsatt klimakrise. Vitenskapsmenn som forsker på sola sier imidlertid det motsatte, nemlig at vi kommer til å gå inn i en kald periode med synkende temperatur. 

Hva med Norge hvis solforskerne får rett? 

Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Da sitter vi der i kulda uten oljeproduksjon og med krympende oljefond. Det meste skal drives med elektrisk kraft, med skyhøye strømpriser. Kanskje noen da begynner å angre på Norges valg i Parisavtalen, og ser med misunnelse på de landene som skrev under på å øke, ikke minke, sine utslipp. Norge må da kjøpe olje, gass og elektrisk kraft fra dem, for å holde industrien og samfunnet ellers i gang. De som kan selge, vil overta status som rike land.

Norge har i Parisavtalen sagt at vi vil kutte våre utslipp med 40% innen 2030, mens Kina vil øke dem med 450%, Saudi Arabia med opptil 562 %, Vietnam med 1164 % og India med 495%, for å ta noen eksempler. 

Så spørs det: Hvem har vært de klokeste?