28. September 2023

Hvor skråsikre kunne forskerne egentlig være om klimaendringene før 90-tallet?

 

Hva kunne disse herrene ved Meteorologisk institutt si med sikkerhet om de forestående klimaendringene da de inspiserte denne topp moderne datamaskinen i 1961?

Hva kunne disse herrene ved Meteorologisk institutt si med sikkerhet om de forestående klimaendringene da de inspiserte denne topp moderne datamaskinen i 1961? (Foto: NTB)

Hvor skråsikre kunne forskerne egentlig være om klimaendringene før 90-tallet?

DEBATT: Lars Sandved Dalen overdriver datidens kunnskapsgrunnlag, skriver innsenderne.

Trond IversenPROFESSOR EMERITUS, METEOROLOGISK INSTITUTT, UNIVERSITETET I OSLO

Anton EliassenTIDL. DIREKTØR FOR METEOROLOGISK INSTITUTT OG PROFESSOR VED UNIVERSITETET I OSLO

Øystein HovTIDL. FORSKNINGSDIREKTØR METEOROLOGISK INSTITUTT OG PROFESSOR VED UNIVERSITETET I OSLO

Søndag 31. januar 2021 – 11:37

Forskning.no publiserte 11. januar 2021 artikkelen «Hvorfor varslet ikke norske forskere om klimaendringene tidligere?» basert på studien Forsiktige forskere, engasjerte journalister av Lars Sandved Dalen om pressestoff om drivhuseffekten i tre norske riksaviser 1959-1988.

En stor andel av pressestoffet Dalen fant var ikke skrevet av forskere, og mens journalister karakteriseres som «modigere» i formidlingen, var forskere opptatt av usikkerheter eller avviste menneskeskapte klimaendringer. Dalen siteres på at forskernes tvil og uenighet har forsinket allmennhetens erkjennelse av klimaendringene, og at oppfatningene i dag ikke først og fremst er forskernes fortjeneste.

Ikke grunnlag for skråsikkerhet

Dalen overdriver datidens kunnskapsgrunnlag og er trolig farget av det vi vet nå. Det var ikke faglig grunnlag for å avvise tanken om menneskeskapte klimaendringer, men det var heller ikke grunnlag for skråsikkerhet. I de siste 2-3 tiår har imidlertid norske klimaforskere bidratt betydelig til dagens allmenne forståelse.

ANNONSE

Naturvitenskap utvikles når rådende sannheter utfordres, og det er tvil om tolkninger og hypoteser. Journalister vil ofte uttale seg uten forbehold, men nyheter og beslutningsgrunnlag blir dårligere om vitenskapelig tvil underslås. Nye funn vil stadig måtte avkreftes av enda nyere, med allmenn forvirring som resultat. I ettertid er de gale hypotesene som regel glemt.

Avkjøling etter andre verdenskrig

Hva kunne formidles om klimaendringer 1959-1988?

For 30-60 år var det knapt noen norske forskere som arbeidet med å utvikle forståelse med sikte på å beregne globale klimaendringer. Det var i god tid før vitenskapens status ble sammenstilt av FNs Klimapanel (IPCC), og kunnskapsgrunnlaget for formidling var mangelfullt.

Observasjonsgrunnlaget for global oppvarming antydet snarere en langsom avkjøling de første tretti år etter andre verdenskrig. At avkjølingen kunne skyldes svovelforurensing ble først beregnet på 90-tallet. På 80-tallet begynte temperaturen å øke ut over det som var observert tidlig i århundret (FNs klimapanel, 1990 og 1992), men ikke før rundt årtusenskiftet kunne man med en viss grad av sikkerhet registrere global oppvarming utover tilfeldig variasjon.

Drivhuseffekten var gammel kunnskap

ANNONSE

Økende mengder CO2 i atmosfæren var observert ved Mauna Loa, Hawaii, og man visste en del om andre gasser som bidrar til varmestråling. At drivhuseffekten var avgjørende for temperaturforholdene på jordoverflata var gammel kunnskap, men vitenskapen bak datidens beregninger av hvor mye varmere kloden kunne bli av økt drivhuseffekt var svak.

Modellene beregnet f. eks. ikke hvor mye varme som fraktes ned i dyphavet. Så sent som på 90-tallet måtte modellenes beregning av varmetransport i havet korrigeres kunstig for å unngå uakseptable feil i beregningene av det observerte klima. Skyenes varmeregulerende rolle ved økt drivhuseffekt er ennå dårlig forstått.

Norske klimaforskere har bidratt betydelig til den allmenne forståelsen av globale klimaendringer vi har i dag.

.

Forståelsen av karbonets kretsløp var også ufullstendig. Først i FNs klimapanels rapport fra 2013 var det med modellresultater basert på et fullstendig karbonkretsløp. I den neste rapporten som kommer i april 2021 beregnes for første gang vegetasjon og isbreer dynamisk i noen modeller.

Naturlig at journalister skrev tross tvil

Selv om forskere den gang med rette uttrykte tvil, var det naturlig at journalister skrev om muligheter for klimaendringer mot år 2000. En tidlig beregning fra 1972 antydet en slik global oppvarming på 0.6 grader celsius. Charney-rapporten fra et ad hoc-seminar i 1979 viste en beregnet global oppvarming etter fordoblet CO2 på mellom 1,5 grader og 4,5 grader, med 3 grader som mest sannsynlig.

Allikevel kan det hevdes at det er et større tankekors at forskeren James Hansen varslet den amerikanske kongresshøringen så klart i 1988, enn at mange andre forskere var tilbakeholdende. Men at enkelte kunne avvise menneskeskapte klimaendringer er vanskelig å forstå.

Hva var norske forskere opptatt av den gang?

Norske atmosfære- og havforskere på 1960-70-80-tallet arbeidet med miljøproblematikk som var dagsaktuelle for Norge og Europa, med betydelig formidling nasjonalt og internasjonalt. Dette handlet mest om lokale og regionale forurensninger av luft og vann. Globale klimaendringer var til sammenligning både usikre og med konsekvenser som neppe ville merkes før om flere tiår.

Ozonlagsproblematikken var imidlertid global, og den norske forskningen ble tidlig knyttet til spørsmålet om klimaendringer. Ivar Isaksen ved UiO er behørig nevnt i Dalens studie, men Øystein Hov og andre formidlet også om dette, bl.a. i en kronikk i Aftenposten i 1984.

Norge hadde flere verdensledende forskere innen meteorologi og oseanografi etter Vilhelm Bjerknes, med anvendelser for værvarsling og forvaltning av ressurser. Relevansen for globale klimaendringer er nå åpenbar, men den gang var det ikke mulig eller klart behov for å utvikle dette til bedre beregninger av globalt klima.

Viktig forskning og formidling etter 90-tallet

Og hva er situasjonen nå?

Vi nevner her viktige eksempler på norsk klimaforskning og formidling siden 1990-tallet. Perioden var ikke omfattet av Dalens studie. Med økte bevilgninger til klimaforskning, bl. a. gjennom Norges allmennvitenskapelige forskningsråd (før 1993, red. anm.) og Norges forskningsråd, kom eksisterende kompetanse fra ulike fagfelt raskt til nytte. Utdanning av mange klimaforskere, mer regnekraft, bedre prosessforståelse og lengre observasjonsrekker har gitt et nytt paradigme for forskning og formidling. Siden årtusenskiftet har formidlingen et stadig bedre vitenskapelig grunnlag for mindre tvil og usikkerhet.

Cicero ble grunnlagt i 1990 som et flerfaglig institutt, inklusive naturvitenskap. De har mandat til å formidle klimaforskning og er særdeles aktive. I 2000 ble Bjerknessenteret stiftet som Senter for fremragende forskning. De er et fyrtårn for norsk klimaforskning og flere av forskerne er aktive formidlere.

RegClim ble et nasjonalt koordinert klimaprosjekt i 1997 som siden 2006 er videreført i andre koordinerte prosjekter. Det samarbeidet med tilsvarende svenske og danske prosjekter og med internasjonalt ledende klimasentre. Forskerne formidlet i tidsskriftet «Cicerone» (nå «Klima») med 6 utgivelser årlig, i tre fagbrosjyrer med opplag 10.000, to pressekonferanser, og utallige foredrag, intervjuer og artikler i presse og media. De første publiserte resultatene førte til innslag i NRK Dagsrevyen (11. mai 2000), intervjuer i NRK TV Nyhetsmorgen og talkshow (Skavlan), mange avisartikler og radio-intervjuer, og ble referert i en kronikk av Miljøvernministeren og i Stortingets spørretime.

Norske klimaforskere har bidratt betydelig

Med Bergen Climate Model var Bjerknessenteret de første i Norden som leverte globale beregninger til FNs klimapanels rapport AR4 i 2007. Siden har de sammen med Meteorologisk institutt, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og forskningsinstituttet NORCE bygget jordsystemmodellen NorESM som bidro til FNs klimapanels AR5-rapport i 2013, og nå til den forestående rapporten i april. Modellen fremheves i internasjonale evalueringer som viktig for norsk klimaforskning.

Meteorologisk institutt analyserer observerte og modellberegnede klimadata, og forskerne har lenge vært aktive formidlere. Siden 2008 har de ledet samarbeidet Norsk klimaservicesenter som publiserer synteserapporter og råd til myndigheter og allmennhet.

Lars Sandved Dalens studie har gitt oss en fin mulighet til å reflektere over forskeres bidrag til den allmenne opplysning om fagfelt som kan ha betydelige konsekvenser for folk. Menneskeskapte klimaendringer er et eksempel der både verdens kunnskap og den norske forskningsinnsatsen har økt voldsomt siden slutten av 1990-tallet. Norske klimaforskere har bidratt betydelig til den allmenne forståelsen av globale klimaendringer vi har i dag. Det vitenskapelige grunnlaget 1959-88 ga verken grunnlag for å underslå betydelig usikkerhet eller å avvise mulighetene for menneskeskapt global oppvarming.

737 thoughts on “Hvor skråsikre kunne forskerne egentlig være om klimaendringene før 90-tallet?

 1. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog
  that’s equally educative and engaging, and without a doubt,
  you have hit the nail on the head. The issue is something which not enough people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I stumbled across this in my search for something
  concerning this.

 2. Its like you learn my mind! You seem to grasp so much about this, such as you wrote the guide in it
  or something. I feel that you simply can do with a few
  percent to drive the message house a little bit,
  however instead of that, that is fantastic blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

 3. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic,
  as well as the content!

 4. hi!,I love your writing so a lot! percentage we communicate more approximately your post on AOL?
  I need an expert on this space to unravel my problem.
  Maybe that’s you! Taking a look forward to peer you.

 5. My programmer is trying to convince me to move
  to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a
  way I can import all my wordpress posts into it? Any help
  would be greatly appreciated!

 6. My brother suggested I might like this web site. He was once totally right.

  This put up actually made my day. You can not believe just how much time I had spent for
  this info! Thank you!

 7. Tremendous things here. I am very satisfied to look your article.
  Thank you a lot and I’m taking a look forward to touch you.

  Will you please drop me a e-mail?

 8. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since i have bookmarked it.

  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and
  continue to help other people.

 9. Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to
  “return the favor”.I’m attempting to find things
  to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 10. Howdy! This post couldn’t be written much better!
  Looking through this article reminds me of my
  previous roommate! He constantly kept preaching
  about this. I most certainly will forward this information to him.
  Pretty sure he will have a great read. I appreciate you for sharing!

 11. I know this web site presents quality dependent posts and additional
  stuff, is there any other website which provides such information in quality?

 12. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog. It’s simple, yet
  effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between superb usability and visual appeal.
  I must say that you’ve done a great job with this. Additionally,
  the blog loads extremely quick for me on Chrome.
  Superb Blog!

 13. My partner and I stumbled over here different page and thought I might
  check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking at your web page repeatedly.

 14. Incredible! This blog looks just like my old one!
  It’s on a completely different topic but it has pretty much the
  same page layout and design. Great choice of colors!

 15. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, terrific blog!

 16. Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you’re a great author.I will remember to bookmark your blog and definitely will come back later on. I want
  to encourage you continue your great writing, have a nice holiday weekend!

 17. It’s actually a cool and helpful piece of information. I’m happy that you simply shared this helpful information with us.

  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 18. I think this is among the most important information for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on some
  general things, The site style is great, the articles is really excellent : D.

  Good job, cheers

 19. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break.
  I really like the information you provide here
  and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome site!

 20. My family always say that I am killing my time here at web, but I
  know I am getting knowledge all the time by reading
  thes fastidious posts.

 21. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to
  my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell
  someone!

 22. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! By the way,
  how could we communicate?

 23. My family always say that I am killing my time here
  at web, but I know I am getting familiarity every day by reading thes good articles.

 24. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this site, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading
  instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality
  score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am
  adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective
  exciting content. Ensure that you update this again soon.

 25. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Bless you

 26. Hello to all, for the reason that I am genuinely eager of
  reading this webpage’s post to be updated regularly.
  It carries fastidious data.

 27. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog
  and wanted to mention that I have really loved surfing around your blog
  posts. In any case I’ll be subscribing in your feed and
  I’m hoping you write once more soon!

 28. Hey! I realize this is kind of off-topic however I needed to ask.
  Does operating a well-established blog like yours require a massive amount work?
  I am completely new to blogging however I do write in my journal daily.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any kind of suggestions or tips
  for new aspiring bloggers. Appreciate it!

 29. Appreciating the time and energy you put into your site and in depth
  information you provide. It’s good to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same outdated rehashed information. Great read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 30. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, excellent blog!

 31. What’s up, I check your new stuff on a regular basis. Your story-telling
  style is awesome, keep doing what you’re doing!

 32. Hi there, of course this piece of writing is truly nice and I have learned lot of things from it
  on the topic of blogging. thanks.

 33. I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.

  I’m quite certain I’ll learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 34. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.
  I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

 35. Hi there to all, how is everything, I think every one is getting more from this website, and
  your views are good for new users.

 36. hi!,I love your writing so so much! percentage we keep up
  a correspondence more about your article on AOL? I need a
  specialist on this house to solve my problem.
  May be that’s you! Having a look forward to look you.

 37. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am encountering problems with your RSS. I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anybody getting the same RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 38. Having read this I thought it was extremely enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it.

 39. Hi! I simply would like to give you a big thumbs up for the excellent info you’ve got right here on this post. I will be returning to your blog for more soon.

 40. Greetings! Very useful advice within this post! It is the little changes that will make the greatest changes. Thanks for sharing!

 41. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this informative article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 42. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who has been doing a little research on this. And he in fact ordered me lunch because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this issue here on your blog.

 43. Ottieni assistenza per gli incarichi personalizzati da professionisti. My Assignment Help, ha un team dedicato di esperti accademici in grado di fornire i migliori consigli per il tuo aiuto agli incarichi, che hanno molti anni di esperienza nella pratica.

 44. Krijg hulp op maat van professionals. My Assignment Help heeft een toegewijd team van academische experts die in staat zijn om het beste advies te geven voor uw opdrachthulp, die vele jaren praktijkervaring hebben.

 45. Excellent web site you have got here.. It’s difficult to find high quality writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you! Take care!!

 46. This is the perfect webpage for everyone who really wants to understand this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed for years. Great stuff, just excellent.

 47. The next time I read a blog, Hopefully it does not disappoint me just as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read, however I actually thought you would have something useful to say. All I hear is a bunch of crying about something that you could fix if you weren’t too busy seeking attention.

 48. Aw, this was an extremely nice post. Taking a few minutes and actual effort to make a superb article… but what can I say… I hesitate a lot and never manage to get anything done.

 49. I blog frequently and I seriously thank you for your information. The article has truly peaked my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your Feed as well.

 50. After looking into a number of the blog articles on your web site, I really appreciate your way of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my website as well and let me know your opinion.

 51. The Khan pushed his hips forwards again. She felt the pressure built and then something capitulated within her. She gasped as her body reacted to his penetration, stretching and expanding to accommodate him. If there was pain, it didn�t register with her conscious mind cocooned with an aura of bliss. The Khan roared from his throat and buried his considerable length all the way into her. She gasped, marvelling at this feeling of stretching and fullness with a deep touch in places of her that she�d never been aware of before. The Khan held deep within her for a few seconds, pressing their bodies together, then he withdrew. She momentarily thought that might have been the ordeal was done, but again he pushed into her and again the fullness returned, slightly deeper this time as her body surrendered to him. His motion became rhythmic, pushing into her then retreating, in and out. The thrusting sensation became a singular centre, a nucleus of delight that grew and grew to fill her awareness.

 52. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 53. Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would value your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 54. After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Is there an easy method you can remove me from that service? Many thanks.

 55. Your style is unique in comparison to other folks I have read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

 56. Howdy! I just wish to give you a huge thumbs up for your excellent information you have right here on this post. I will be returning to your website for more soon.

 57. Everything is very open with a very clear description of the challenges. It was definitely informative. Your site is very useful. Thank you for sharing.

 58. Howdy, I think your web site could be having web browser compatibility problems. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Aside from that, wonderful website!

 59. The next time I read a blog, I hope that it does not fail me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, nonetheless I really thought you would probably have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you could possibly fix if you weren’t too busy searching for attention.

 60. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little homework on this. And he actually bought me dinner because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this issue here on your website.

 61. Everything is very open with a very clear clarification of the challenges. It was really informative. Your site is very helpful. Thanks for sharing!

 62. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who had been conducting a little research on this. And he actually bought me breakfast simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this subject here on your web site.

 63. This is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very precise info… Appreciate your sharing this one. A must read post!

 64. I’m pretty pleased to uncover this great site. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every part of it and I have you saved to fav to look at new things in your site.

 65. Howdy! This post could not be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I’ll forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. I appreciate you for sharing!

 66. Aw, this was a very good post. Taking a few minutes and actual effort to create a very good article… but what can I say… I put things off a lot and never seem to get anything done.

 67. Hello there! This article couldn’t be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to forward this post to him. Fairly certain he’ll have a very good read. Thank you for sharing!

 68. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am going through issues with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else having identical RSS problems? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx!

 69. Great site you have got here.. It’s difficult to find excellent writing like yours these days. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

 70. I need to to thank you for this fantastic read!! I absolutely loved every little bit of it. I have you saved as a favorite to look at new stuff you post…

 71. It’s hard to find educated people in this particular topic, however, you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 72. The very next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me just as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read, nonetheless I actually believed you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of complaining about something that you could fix if you weren’t too busy looking for attention.

 73. An intriguing discussion is worth comment. I do believe that you ought to write more about this subject matter, it may not be a taboo subject but usually people do not discuss such subjects. To the next! Kind regards.

 74. When I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Is there a means you can remove me from that service? Cheers.

 75. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am having issues with your RSS. I don’t know the reason why I can’t join it. Is there anybody having similar RSS problems? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

 76. Good day! I could have sworn I’ve been to this website before but after looking at a few of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 77. May I just say what a relief to find a person that actually knows what they are talking about online. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people should look at this and understand this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular because you definitely possess the gift.

 78. I really love your website.. Great colors & theme. Did you build this site yourself? Please reply back as I’m trying to create my very own site and would love to know where you got this from or exactly what the theme is called. Thanks!

 79. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you taking the time and energy to put this informative article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 80. I blog quite often and I really appreciate your information. This article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed too.

 81. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something that too few folks are speaking intelligently about. I am very happy I found this in my hunt for something concerning this.

 82. whoah this blog is wonderful i really like reading your articles. Keep up the great paintings! You realize, a lot of people are hunting round for this info, you could help them greatly.

 83. I want to to thank you for this very good read!! I absolutely enjoyed every bit of it. I have you book marked to look at new stuff you post…

 84. A motivating discussion is worth comment. I believe that you need to publish more about this subject, it may not be a taboo matter but typically people do not speak about such topics. To the next! Cheers!

 85. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be exciting to read articles from other writers and practice something from other websites.

 86. Howdy I wanted to write a new remark on this page for you to be able to tell you just how much i actually Enjoyed reading this read. I have to run off to work but want to leave ya a simple comment. I saved you So will be returning following work in order to go through more of yer quality posts. Keep up the good work.

 87. it is a really nice point of view. I usually meet people who rather say what they suppose others want to hear. Good and well written! I will come back to your site for sure!

 88. Your thing regarding creating will be practically nothing in short supply of awesome. This informative article is incredibly useful and contains offered myself a better solution to be able to my own issues. Which can be the specific purpose MY PARTNER AND I has been doing a search online. I am advocating this informative article with a good friend. I know they are going to get the write-up since beneficial as i would. Yet again many thanks.

 89. Thanks for some other great post. Where else may anybody get that kind of information in such an ideal method of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the look for such information.

 90. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

 91. Amazing! Your site has quite a few comment posts. How did you get all of these bloggers to look at your site I’m envious! I’m still studying all about posting articles on the net. I’m going to view pages on your website to get a better understanding how to attract more people. Thank you!

 92. Your idea is outstanding; the issue is something that not enough persons are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled throughout this in my seek for one thing regarding this.

 93. Aw, this was a very nice post. In idea I wish to put in writing like this moreover taking time and precise effort to make an excellent article! I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

 94. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 95. I loved your idea there, I tell you blogs are so exciting sometimes like looking into people’s private life’s and work. Every new remark wonderful in its own right.

 96. Took me time to read all the comments, but I really enjoyed the article. It proved to be Very helpful to me and I am sure to all the commenters here It’s always nice when you can not only be informed, but also entertained I’m sure you had fun writing this article.

 97. I just like the valuable info you provide on your articles. I’ll bookmark your weblog and test again right here regularly. I am rather sure I will be told lots of new stuff right right here! Good luck for the following!

 98. Wonderful goods from you, man. I have take into accout your stuff previous to and you are simply extremely great. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way through which you say it. You’re making it entertaining and you still care for to stay it smart. I can’t wait to read far more from you. This is actually a wonderful website.

 99. Woah this is just an insane amount of information, must of taken ages to compile so thanx so much for just sharing it with all of us. If your ever in any need of related information, just check out my own site!

 100. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, awesome blog!

 101. I like to spend my free time by scaning various internet recourses. Today I came across your site and I found it is as one of the best free resources available! Well done! Keep on this quality!

 102. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 103. I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing issues with your site. It appears as though some of the written text on your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Appreciate it

 104. Im impressed. I dont think Ive met anyone who knows as much about this subject as you do. Youre truly well informed and very intelligent. You wrote something that people could understand and made the subject intriguing for everyone. Really, great blog youve got here.

 105. Hello there I am so delighted I found your weblog, I really found you by mistake, while I was searching on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.

 106. Thank you a lot for sharing this with all folks you actually recognize what you’re speaking about! Bookmarked. Please additionally visit my site =). We can have a hyperlink trade contract among us!

 107. I think it is a nice point of view. I most often meet people who rather say what they suppose others want to hear. Good and well written! I will come back to your site for sure!

 108. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, awesome blog!

 109. Nevertheless, it’s all carried out with tongues rooted solidly in cheeks, and everybody has got nothing but absolutely love for their friendly neighborhood scapegoat. In reality, he is not merely a pushover. He is simply that extraordinary breed of person solid enough to take all that good natured ribbing for what it really is.

 110. My partner and I stumbled over here from a different website and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking into your web page yet again.

 111. Spot on with this write-up, I truly believe this website requirements a lot much more consideration. I’ll probably be once more to read much much more, thanks for that info.

 112. I was referred to this web site by my cousin. I’m not sure who has written this post, but you’ve really identified my problem. You’re wonderful! Thanks!

 113. Hey very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m happy to find so many useful information here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 114. Howdy! I simply wish to give a huge thumbs up for the great information you have here on this post. I will be coming again to your weblog for extra soon.

 115. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 116. fantastic post, very informative. I wonder why more of the ther experts in the field do not break it down like this. You should continue your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

 117. I discovered your weblog site on google and verify just a few of your early posts. Proceed to maintain up the very good operate. I simply further up your RSS feed to my MSN News Reader.

 118. I like to spend my free time by scanning various internet resources. Today I came across your website and I found it has some of the most practical and helpful information I’ve seen.

 119. I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing issues with your site. It appears as though some of the written text on your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Appreciate it

 120. Concordia Style Boutique – We sell art, housewares, health products, organic products, & other useful products for healthy living. Concordia Style Boutique is the place to buy art, to buy housewares, to buy health products, to buy organic products, to buy eco-friendly products, & to buy other useful products for healthy living.

 121. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 122. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite certain I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 123. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!