Ingen bevis for målbare CO2-bidrag. Forfattet av Petter Tuvnes.

Ingen bevis for målbare CO2-bidrag

Forfattet av Petter Tuvnes.

I en artikkel påstår nettstedet Faktisk.no at «Jo, det finnes vitenskapelig belegg for at menneskeskapte klimautslipp kan bidra til global oppvarming.» Mange av påstandene er tidligere tilbakevist og her viser vi det ikke er holdbare «bevis» for at CO2 bidrar målbart til global oppvarming eller klimaendringer.

Faktisk.no henviser til eksperimenter utført av Tyndall og Arrhenius på 1800-tallet. Disse forskerne hadde primitivt utstyr sammenlignet med dagens. Den sveisiske forskeren, fysiker dr. Thomas Allmendinger har etterprøvet eksperimentene til Tyndall med mer moderne apparatur og bedre måleinstrumenter beskrevet i rapporten «The Refutation of the Climate Greenhouse Theory and a Proposal for a Hopeful Alternative.»

Han har funnet en rekke feil og mangler ved de gamle målingene. Det som er oppsiktsvekkende er at ingen i nyere tid har gjort dette med den teknologien man har i dag, og enda mer merkelig at ingen har målt temperaturforløpet av gassene under påvirkning av IR-stråling. Man har bare målt IR-absorpsjon, men absorbert IR-stråling kan re-emitteres uten målbar temperaturpåvirkning på omgivelsene.

Dr. Allmendingers forsøk ble gjort med sollys, IR-lampe og varmeplate med gasser og luft både samtidig i rør side ved side av isopor og enkeltvis. Hans viktigste innvendinger mot de gamle målingene fra 1800-tallet er:

 • Selve målingen av absorpsjon er primitiv og bare relativ, semi-kvantitativ
 • Ingen justering for tap av intensitet som funksjon av avstand fra strålingskilde
 • Tyndall brukte metallrør med stor varmeledningsevne som påvirker gassene
 • Kun måling av absorpsjon, ingen måling av temperatur eller faktisk oppvarming

Konklusjonene etter dr. Allmendingers eksperimenter er at det er nesten ingen forskjell på «drivhusgassen» CO2 og vanlig luft når det gjelder respons på IR-stråling. Begge gasser varmes opp til en grensetemperatur etter en tid. Også edelgasser har samme oppførsel, om enn grensetemperaturen kan være forskjellig. CO2 er altså ikke mer spesiell enn luften forøvrig når det gjelder oppvarming. Dette er også bekreftet av andre forskere ved hjelp av Raman-spektroskopi.

Lignende målinger er også nylig utført i Norge. Se her for Solheims forsøk, og her for fysikeren Seims forsøk som var anbefalt av NASA. Det verifiserte at CO2 stopper noe stråling, men begge forsøkene viste at det ikke blir større temperaturøking med CO2 sammenlignet med luft. Solheims forsøk viste endatil negativ temperaturfølsomhet med mer CO2.

Antagelsene til klimaforskerne har hittil vært at bare såkalte «drivhusgasser» responderer på IR-stråling, men det stemmer altså ikke. Både luft og edelgasser gir naturlig temperaturøking. Det er opplagt ettersom alle gasser har en viss varmekapasitet. Når solen skinner ned gjennom luften en skyfri dag så svekkes intensiteten fordi hele atmosfæren varmes opp fra solen i tillegg til konveksjon.

Når vi vet at det er så lite CO2 i luften som 0,04 % (økning fra 0,03 % over 150 år) og CO2 ikke er vesentlig forskjellig fra resten av luften, da er det åpenbart at CO2 har null målbar virkning på temperaturen i atmosfæren. I tester med oppvarming fra varmeplate og vertikalt oppover viste det seg til og med at det ble lavest temperatur med CO2 lengst vekk fra varmekilden. Null eller endatil negativ virkning av CO2 i atmosfæren medfører også null virkning på global temperatur og klimaendringer fra CO2.

De gamle eksperimentene og teoriene til Tyndall og Arrhenius, som bygde på Tyndall, må derfor ansees å være tilbakevist av dr. Allmendinger.

Faktisk.no mener det finnes flere «fingeravtrykkstudier» som bekrefter drivhusteorien. Det opprinnelige «fingeravtrykket» skulle være en «hot spot», et varmt område i atmosfæren over tropene, men noe slikt fingeravtrykk er ikke påvist, her ifølge Dr. Spencer.

Klimapanelets drivhuseffekt

I følge «drivhusteorien» til FNs klimapanel (IPCC) skal «klimagasser» som CO2, metan m.m. absorbere varmestråling fra jordoverflaten og stråle tilbake, slik at jordoverflaten blir oppvarmet enda mer. Det er en kjensgjerning at virkningen av CO2 øker bare avtagende logaritmisk, og at mer CO2 nå har svært liten virkning. CO2 mottar stråling fra en retning, fra jordoverflaten, men avgir stråling i alle retninger, slik at CO2-strålingen spres og er lite effektiv.

Avkjølende varmestråling fra jorden skal teoretisk bli hindret av substanser som kommer i mellom jorden og det frie verdensrommet. Slik kan atmosfæren med CO2 være dempende på avkjølingshastigheten av jorden, og bidra til en varmere jord, men med kun 0,04 % CO2 i luften så har CO2 ingen målbar virkning sammenlignet med alle andre prosesser som påvirker klima (mer enn 100 prosesser i følge prof. Stott, UK). Skyer har meget stor dempende virkning på utstråling, men ikke CO2.

Faktisk-artikkelen viser også til forskning publisert i tidsskriftet Nature av Feldman et al. 2015. Også denne forskningen er tilbakevist, se Klimanytt 114. Feldman hadde observert at stråling i atmosfæren fra CO2 økte og svingte i takt med øking og årlige sykluser til CO2, se fig. 1 venstre. Men, Feldman oppga ikke hvordan temperaturen endret seg i de områdene som målingene fant sted, og i Alaska sank januar-temperaturen i måleperioden, fig. 1 høyre. Altså ikke noe konsistent bevis for at økt CO2 gir økt temperatur.

Feldman kan også tilbakevises med målinger av Humlum, Stordahl, Solheim 2013. De registrerte tidsserier for CO2, som Feldman, men også temperatur i hav og på land, se fig. 2.

<!– @page { size: 8.5in 11in; margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } –>
Figur 2 viser at endringer i global havtemperatur (blå kurve) kommer litt før endringer i bakketemperatur (rød kurve), og så etter ca 10 måneder kommer endringer i atmosfærisk CO
2 (grønn kurve).

Humlum et al. har vist at årlige endringer av global temperatur skjer før endringer i CO2 innholdet i atmosfæren. Det må derfor være temperaturendringene og syklisk biologisk aktivitet som får atmosfærisk CO2 til å endre seg i korte tidsperioder som vist her, men også i lange tidsperioder som analyse av iskjerner fra både Antarktis (Vostok) og Grønland (GISP) viser. I samme artikkel vises det at det ikke er sammenheng mellom utslipp av CO2 og årlige CO2 endringer i atmosfæren.

Humlum et al. stemmer med naturloven om absorbsjon av gasser i væsker (Henry-loven) og biologisk aktivitet, mens drivhusteorien til IPCC ikke gjør det.

Faktisk viser bare til antagelser

Faktisk.no viser videre til alle rapporter fra IPCC, men IPCC antar, med en viss sannsynlighet, at CO2 utslipp skal føre til global oppvarming og fremtidig klimakrise. Motrapportene til det ikke-statlige klimapanelet (NIPCC) reiser sterk tvil om disse antagelsene.

Ensidighet og alarmisme

Som «sannhetsvitne» har faktisk.no hentet inn Benestad fra Meteorologisk Institutt, som viser til sin egen artikkel hvor bløffen om 97 % av klimaforskerne er enige gjentas.

Faktisk.no har kun hentet sin informasjon fra klimaalarmister. De er således klart ensidige i klimasaken. Det viser at faktisk.no er en partisk aktør for klimahysterikerne, og ikke noen nøytral instans. Faktisk.no kunne ha kontaktet Klimarealistenes Vitenskapelige Råd, og fått korrigerende informasjon.

Konklusjon

Denne gjennomgangen av «faktisk»-artikkelen bekrefter nok en gang at klimaalarmistene med IPCC i spissen ikke har holdbare bevis for at CO2 utslipp skal føre til farlig global oppvarming og klimakrise.

15 thoughts on “Ingen bevis for målbare CO2-bidrag. Forfattet av Petter Tuvnes.

 1. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 2. Kanye West continues to revolutionize the music industry.
  His creativity and innovation are unmatched. I’ve been a fan for years and he never ceases
  to amaze me.

  His unique style of combining various musical elements is simply
  amazing. Every album he releases is a new adventure.

  You can see his growth from The College Dropout to Donda.

  Beyond his music, I respect his confidence and fearlessness.
  He’s never afraid to voice his opinions and shake things up.

  This attitude has made him a polarizing figure, but also an influential one.

  Overall, Kanye West is an artist who constantly evolves and
  surprises his audience. Looking forward to his future projects!

 3. Kanye West continues to revolutionize the music industry.

  His work is always groundbreaking and inspiring. I’ve followed his
  career for years and he’s always on top of his game.

  His unique style of combining various musical elements is simply amazing.
  Each album he drops brings something new and exciting.
  The progression from The College Dropout to Donda is remarkable.

  Besides his music, his confidence and daring personality are admirable.
  He’s never afraid to voice his opinions and shake things up.
  This makes him a controversial figure, but undeniably influential.

  In conclusion, Kanye West is an ever-evolving artist who keeps
  surprising us. Looking forward to his future projects!

 4. Kanye West’s talent is undeniable. He’s always pushing the boundaries of what’s possible.
  I’ve followed his career for years and he’s always on top of
  his game.

  The way he blends different genres and sounds is incredible.
  His albums are always full of surprises and new sounds.
  From The College Dropout to Donda, his evolution as an artist is clear.

  Beyond his music, I respect his confidence and fearlessness.

  He’s never afraid to voice his opinions and shake things
  up. Though this makes him controversial, it also makes him influential.

  All in all, Kanye West is an artist who never stops evolving and
  surprising his fans. Looking forward to his future projects!

 5. You can’t ignore Kanye West’s impact on music. His
  work is always groundbreaking and inspiring. I’ve followed his career for years and he’s always
  on top of his game.

  His unique style of combining various musical elements is simply amazing.
  Every album he releases is a new adventure. You can see his growth from The College Dropout to Donda.

  Aside from his music, I admire his confidence and boldness.
  He always speaks his mind and challenges norms. This makes him a controversial figure, but undeniably influential.

  Overall, Kanye West is an artist who constantly evolves and surprises his audience.
  Can’t wait to see what he comes up with next!

 6. I have been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 7. Hey this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code
  with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from
  someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 8. Kanye West has always been one of my favorite artists. His music has significantly influenced my life.
  From the first time I heard “The College Dropout”,
  it was clear he was something extraordinary.

  One of the things I admire most about Kanye is his ability to adapt.

  He transcends being just a rapper; he’s also a producer, designer,
  and entrepreneur. His creativity is limitless, and he’s always challenging the norm.

  I remember when “808s & Heartbreak” came out. It was
  such a departure from his previous work, and still it showed
  his willingness to experiment and take risks. Tunes such as “Heartless” and “Love Lockdown”
  stood out from anything else on the charts at the time.

  Kanye’s impact on style is also undeniable. The Yeezy brand has revolutionized sneaker culture.
  The innovative nature of his designs and have become trendsetters
  across the globe. I proudly own Yeezy Boost 350s, and
  they rank as the most comfortable footwear I’ve ever owned.

  An intriguing part of Kanye’s career is his knack for reinvention.
  With each new album, there’s a new sound, a different
  theme, and a novel approach. It’s almost like
  he’s a chameleon, able to adapt to his current inspiration.

  His live performances are something else entirely. I had the chance to see him live during
  his “Saint Pablo” tour, and it’s etched in my memory as one of
  the best concerts. The floating stage, his energy, and the way he connected with the audience were
  unmatched.

  Even with his controversies that he’s been involved in, Kanye’s
  genius cannot be denied. His openness about his mental health challenges and its impact on his life and career.
  This aspect of him adds complexity to his already multifaceted persona.

  Mr. West is an iconic figure in music and beyond. His impact
  on music, fashion, and culture is vast. He is a polarizing figure, though his talent
  and influence are undeniable. I eagerly await what comes next from him
  and the ways he’ll continue to shape our world with his
  unique vision.

 9. Kanye West has always been one of my favorite artists.
  His music has significantly influenced my life. From the first time I
  heard “The College Dropout”, it was clear he was something
  extraordinary.

  One of the things I admire most about Kanye is his versatility.

  He is not just a rapper, but a producer, a designer, and an entrepreneur.
  His creativity knows no bounds, and he’s always challenging the norm.

  I remember when “808s & Heartbreak” hit the shelves.
  It marked a major change from his prior music, but it
  highlighted his willingness to experiment and take risks.
  Songs like “Heartless” and “Love Lockdown” were so different
  from anything else on the charts at the time.

  Kanye’s impact on fashion is equally significant. His Yeezy brand has revolutionized sneaker culture.
  The designs are so innovative and have set trends worldwide.
  I proudly own Yeezy Boost 350s, and they rank as the most
  comfortable footwear I’ve ever owned.

  An intriguing part of Kanye’s career is his constant reinvention. Every album he drops, he introduces
  a new musical direction, a different theme, and a new
  approach. He’s almost like a musical chameleon, adapting to whatever inspires him at the
  time.

  His live performances are a whole different level. I was fortunate to see him live on the “Saint Pablo” tour, and it was one of the most memorable concerts I
  have ever attended. The floating stage, his energy, and the way he connected with the audience were unmatched.

  Despite the controversies surrounding him, no one can deny his genius.
  He has candidly discussed his mental health struggles and how it
  influences his life and work. This aspect of him adds complexity
  to his already multifaceted persona.

  Ye is an iconic figure in entertainment and beyond. His contributions to music, fashion, and
  culture are immense. He’s certainly a polarizing figure, and yet his talent and influence remain undeniable.
  I am excited to see what comes next from him and the ways he’ll continue to shape our world with his creativity.

 10. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website provided us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *