Anken til Assange ble avslått. Av Martin Langvad- fra Steigan.no

 

https://steigan.no/2022/03/anken-til-assange-ble-avslatt/

 

Anken til Assange ble avslått

0
Tegning: Dominika

Av Martin Langvad.

På mandag 15. mars 2022 ble det klart at britisk høyesterett avslo anken til Julian Assange. 10. desember hadde en britisk ankedomstol slått fast at hans psykiske helse ikke veide tungt nok til å stanse utlevering, slik det tidligere hadde blitt dømt. Det ble anket av Asssange sitt team, og nå er den avslått.

Journalist, forsker og forfatter Rune Ottosen hos Norsk PEN kommenterer:

Det er overraskende og nedslående. Dette er et hardt slag for ytringsfriheten. Med det alvorlige bakteppet vi nå opplever i Ukraina, der stormakten Russland begår krigsforbrytelser foran våre øyne, må vi ikke glemme at Julian Assange bidro til å avdekke krigsforbrytelser begått av en annen stormakt, USA, som var ment å hemmeligholdes. Nå er det svært viktig at vi øker presset mot britiske myndigheter og innenriksminister Patel, og at vi fortsetter å kreve at han løslates.

Les: Intervju med Rune Ottosen

Litteraturprofessor og Assange-saktivist Gisle Selnes har skrevet bok om saken, som skal lanseres på Tronsmo bokhandel i morgen. Samme dag er det støttearrangement for Assange i kulturkirken Jacob, og på fredag er vert litteraturhuset i Bergen for samtale mellom Selnes, Julians far John Shipton, og Kristinn Hrafnsson fra Wikileaks.

Se: Samtale mellom Terje Alnes fra Antikrigs-initiativet/spartakus.no og Gisle Selnes

Rune Ottosen og Gisle Selnes har startet Den norske Assange-komiteen med Sofie Marhaug fra Rødt hvor de for øyeblikket driver innsamling av signaturer til et opprop som skal inn som annonse i norske aviser.

Les: Rødt fronter ny støttegruppe for Julian Assange

Nesten samtidig som den dårlige nyheten om avslaget kom, har Julian og hans kone Stella Morris fått innvilget sin bryllupsseremoni i høysikkerhetsfengselet Belmarsh, der Assange har sittet fengslet med drapsmenn og terrorister i snart 3 år. Før hun får møte brudgommen sin skal hun gjennom en svært invaderende kroppsvisittering. Bryllupsdatoen er satt til 23. mars.

USAs utleveringssak mot Assange er dømt av en rekke menneskerettsorganisasjoner, inkludert Amnesty, hvis leder hadde dette å si i oktober:

Det er en tung tiltale at etter nesten tjue år har praktisk talt ingen av de ansvarlige for de påståtte amerikanske krigsforbrytelsene som har blitt begått i løpet av krigene i Afganistan og Irak blitt holdt ansvarlige eller straffeforfulgt, mens en publisist som har avslørt disse kriminelle handlingene må muligens tilbringe hele livet i fengsel.

USAs regjerings desperate jakt på Julian Assange viser at denne rettsaken er ment som en straff, men saken innebærer problemstillinger som omhandler mye mer enn én manns skjebne og setter pressefriheten og ytringsfrihen i fare.

Journalister og utgivere er ekstremt viktige for å kontrollere regjeringer, avsløre deres ugjerninger og holde utøvere av menneskerettighetsbrudd ansvarlige. Denne uoppriktige anken bør avslås, anklagene bør droppes, og Julian Assange bør settes fri.

Les: CIA hadde planer om å kidnappe eller drepe Julian Assange under en væpnet aksjon i London

Det Julian Assange har gjort er innenfor vanlig gravejournalistisk metode, men Wikileaks har publisert enorme mengder rådata, og dette har vært utrolig pinlig for amerikansk og vestlig lederskap. Amnestys har leder har helt rett, og saken handler naturligvis ikke om rettferdighet, men er ment som straff av Assange, og et varsel til alle journalister som har ambisjoner om å avsløre grove overgrep utført av USA og deres allierte. Hvis vi fortsatt ønsker avsløringer av krigsforbrytelser og maktmisbruk må vi kjempe for løslatelse av Julian Assange!

Les mer om Julian Assange på steigan.no.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *