NRK er flinke til å fortelle om varmerekorder. Kulderekordene forbigås i stillhet.

 

Av Steinar Jakobsen

LESERBREVDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.NRK brakte den 7. februar meldingen om at det var målt rekordartede 18,3 grader C i Antarktis, var den høyeste temperaturen siden målingene startet i 1961. Den eneste tilleggsinformasjonen fra statskringkasteren var at dette var målt i Vest-Antarktis.

Underforstått var at det måtte dreie seg om den beryktede menneskeskapte globale oppvarmingen. Den nystartede klimaaktivistavdelingen i NRK passet her nøye på at andre oppklarende detaljer ikke skulle komme oss seere/lyttere for øre.

En nøytral nyhetsredaksjon burde kunne informere oss om noen flere relevante detaljer. En slik informasjon kunne eksempelvis være hvor stedet der rekordmålingen ble foretatt, egentlig befinner seg. Et søk på nettet avslørte at det dreide seg om den argentinske Esperanza-basen. Den ligger ytterst på tuppen av Vest-Antarktis-halvøya.

Avstanden fra basen til selve Sydpolen er nesten 3000 kilometer. En passende sammenligning på den nordlige halvkule er avstanden mellom Nordpolen og Trondheim.

At det dreide seg om en kortvarig fønvind ble heller ikke nevnt.

Det kan forøvrig nevnes at sommertemperaturen på Sydpolpunktet for tiden er på omkring minus 30 grader.

“Fake news” dreier seg ikke bare om hva som meddeles. Det har også å gjøre med hva som ikke nevnes.

For øvrig kan man spørre seg om hvorfor NRK ikke har nevnt at det ble satt ny kulderekord på Grønland 2. januar med -86,6 grader C.

 

Ny kulderekord i Antarktis

 

Amerikanske forskere har notert en ny global kulderekord i Antarktis, der det er målt temperaturer ned mot 98,6 kuldegrader på isen, melder NTB. Den gamle kulderekorden ble satt i 1983 og var på 89,2 minusgrader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *