Rekordmye april-snø. En meter snø i Tromsø i slutten av april er helt vanlig, men mengden som har falt i løpet av april er mye større enn normalt. Dagbladet

 

Tromsø:

Rekordmye april-snø. Dagbladet

En meter snø i Tromsø i slutten av april er helt vanlig, men mengden som har falt i løpet av april er mye større enn normalt.

MYE: Det ligger nesten en meter snø ved værvarslinga i Tromsø. Foto: Meteorologisk institutt
MYE: Det ligger nesten en meter snø ved værvarslinga i Tromsø. Foto: Meteorologisk institutt
  Publisert 
  Sist oppdatert 

IKke siden man begynte å måle for hundre år siden, har det blitt målt så mye nedbør i Tromsø i løpet av april.

– Det ligger nå 95 cm snø på værvarslinga i Tromsø. Det er ikke uvanlig for denne tida av året, det er slutten av april som vanligvis har mest snø i den delen av landet, forteller vakthavende meteorolog Martin Granerød til Dagbladet.

– Det som er mer uvanlig er at det har kommet rekordmye april-nedbør i Tromsø, sier Granerød.

Langt unna rekorddyp snø

Årsaken er et høytrykk som ligger ute i Nordsjøen og blokkerer for andre værsystemer. Det har ført til at det har vært mer snø- og sluddbyger enn normalt, forklarer meteorologen.

– Det har vært en langvarig situasjon med snø og sludd, mens det på den andre siden har vært veldig tørt i Sør-Norge av samme grunn, sier Granerød.

Sør-Norge har hatt mye sol og fint vær den siste tida.

– Vanligvis kommer mye av snøen tidligere på vinteren, så når man maks-nivå i slutten av april, men nå har det vært unormalt lite snø til nå i vinter, sier han.

Meteorologen understreker likevel at de er langt unna rekorden når det kommer til snødybde i Tromsø på denne tida av året.

Nyt sola i sør

Det dårlige været nordpå kommer til å holde seg gjennom helga, før det blir bedre til uka.

På Østlandet er det derimot bare å komme seg ut mens sola fortsatt skinner.

Kan snø i Sør-Norge: - Vent!

Kan snø i Sør-Norge: – Vent!

– Dette ser ut til å bli de siste dagene med skikkelig vårvær, selv om det er litt kaldt. I helga ser det ut til å bli perioder med mer lettskyet, og man kan ikke se helt bort fra en byge, sier Granerød.

  Vestlandet får også mye fint vær, men der kan det også komme noe nedbør.

– Det blir nok litt sludd eller snø nordpå, men glimt av sol innimellom, sier han, før han avslutter med en gladmelding til nordlendingene.

– I løpet av mandagen eller tidsdagen så snur det helt om, og blir regn i sør, mens finværet sprer seg nordover, sier han.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *